Kako radi klima u automobilu

Remont kompresora auto klime

Mnogi tekstovi i članci su pisani o klimatizacionim sistemima i kako ih popraviti. Takve tekstovi i članci su uglavnom prepuni tehničkih detalja i obično nisu najlakši način da upoznamo kako klima u vozilu fukcioniše. Međutim, mi smo za Vas sumirali osnovne elemente samog sistema, kao i pravilnog održavanja auto klime, kako biste se dobro informisali.

Već smo govorili o tome da godišnjim servisom klime Vašeg automobila možete pomoći sprečavanje skupljih kvarova u budućnosti, a da dobro servisiran sistem klimatizacije zapravo štedi novac jer troši manje goriva. Redovnim servisom se potencijalni problemi, takođe, mogu identifikovati mnogo ranije, pa se time mogu i potpuno izbeći.

Kako radi klima u automobilu?

Poseban rashladni gas koji se koristi u rashladnim sistemima je ono što stvara hladnoću. Ovaj gas se upumpava preko kompresora izazivajući da njegova tempertura dramatično opadne, te se onda upumpava kroz sistem kako bi rashladio vazduh koji će kružiti kabinom Vašeg automobila. Pokretanje klima uređaja u automobilu stvara dodatno opterećenje na motor, što znači da će Vaš automobil trošiti vise goriva nego pri normalnim uslovima, kada klima uređaj u automobilu nije uključen.

Kompresor klime je jedan od najvažnijih delova klima uređaja Vašeg vozila, a ukoliko on ne radi, hladan vazduh uopšte neće moći da bude uduvavan u kabinu Vašeg vozila. Dakle, ukoliko kompresor klime ne radi, nema ni prijatne temperature prilikom vožnje tokom toplih, letnjih meseci. Remont kompresora auto klime je jedno od rešenja tog problema. Dovezite svoje vozilo do nas i ostalo je naša briga.

Korišćenje auto klime zimi

Korišćenje klima sistema tokom cele godine će pozitivo uticati na sveobuhvatan rad sistema hlađenja vašeg vozila. Ukoliko koristite klima uređaj tokom zime to će pomoći tome da sistem bude dobro podmazan i otporniji na curenja, pošto rashladna tečnost zapravo prenosi ulje koje podmazuje sistem i kompresor. Takođe održava spojeve i creva vlažnim sprečavajući njihovo sušenje pucanje koje može kasnije dovesti do curenja.

Simptomi kvarova na auto klimi

Nekoliko simptoma da vam klima u autu ne radi kako treba:

  • Slab protok
  • Vreo ili topao vazduh umesto hladnog
  • Neprijatni mirisi
  • Curenje freona
  • Bučan ventilator
  • Nema strujanja vazduha

 

U servisu AUTO KLIME DARKO imam rešenje za svaki problem sa klimatizacijom automobila, traktora, kombajna ili kamiona. Nema potrebe da testirate komplete za samostalne popravke koji jednostavno ne rade ili su samo trenutno rešenje, ali u stvari ne pronalaze i ne rešavaju koren problema.

Kada dovezete svoje vozilo u naš servis, biće Vam dostupan sveobuhvatni servis auto klime. Naši kvalifikovani tehničari imaju iskustva u obavljanju širokog spektra usluga u vezi sa auto klimama, kao što su:

Naš klima servis ima znanje i alat potreban da bi osigurao ispravnost i pravilan rad Vaše auto klime. Možemo da uradimo remont kompresora auto klime, da dotegnemo zaptivke auto klime, zamenimo creva, pa čak i da zapušimo istrošene delove. Dođite kod nas već danas kako biste popravili svoju auto klimu kod profesionalaca u SERVIS AUTO KLIMA DARKO.

  • Mnogi tekstovi i članci su pisani o klimatizacionim sistemima i kako ih popraviti. Takve tekstovi...

  • Ko zna, upoznavanje sa osnovama klima sistema Vam možda pomogne u detektovanju ili čak samostalnom rešavanju...

  • Iako se danas smatra standardom u automobilskoj industriji, u poljoprivrednoj industriji klima je...