Kvarovi na auto klimi

Kvarovi na auto klimi

Ko zna, upoznavanje sa osnovama klima sistema Vam možda pomogne u detektovanju ili čak samostalnom rešavanju problema, čime ćete imati i dodatnu uštedu. a ukoliko problem ne uspete da rešite sami, "servis auto klima Darko" Vam nudi pogodnosti kao što su izlazak na teren i popravka klime na licu mesta za traktore, kombajne i radne mašine,  kao i ostale usluge kao što su:

Curenje Auto klime

Mnogi ljudi misle da njihov klimatizacioni sistem negde curi kada vide da voda kaplje na pod. Međutim, ovo je samo znak kondenzacije vlage koja se sakuplja iz isparivača. Toplotna energija iz vazduha se prenosi u rashladno sredstvo unutar sistema. Rashladno sredstvo prolazi kroz sistem kao plin dok se ne ohladi. Toplotna energija u rashladnom sredstvu se prenosi na spoljašnji vazduh kondenzatorom. Ali može se desiti da je negde puklo crevo. Možete zakazati besplatan pregled kod nas!

Kako radi klima uređaj u vozilu

Klimatizacija je složen proces u kojem se unutrašnjost vozila hladi, zatim se vazduh koji se nalazi u kabini suši i cirkuliše nazad u sistem. Toplota koja se izvlači iz kabine se ispuša spolja, van automobila.

Isti principi važe i za ostale klima uređaje, preko onih koji se koriste za automobile, do onih koji hlade Vaše domove, pa sve do frižidera. Osnova principa se svodi na rashladnu tečnost koju rashladna jedinica menja u gasovito stanje, pa ga zatim vraća u tečno stanje. Kada dolazi do promene stanja dolazi i do prenosa toplote.

Pravila koja važe za vaš rashladni uređaj su sledeća:

  • Kada je u gasnom stanju rashladno sredstvo apsorbuje i sakuplja toplotu
  • Kada se vrati u svoju tečnu formu, ono oslobađa prikupljenu toplotu

Različiti delovi klima uređaja su neophodni kako bi Vaše vozilo bilo uvek hladano. Da bi rashladno sredstvo bilo efektno, ono mora proći kroz delove, i promeniti svoje stanje unutar 3 osnovne komponente, nakon čega treba da prođe kroz deo koji prima i suši, i onda kroz ekspanzioni ventil koji zatvara sistem.

Evo sledećih komponenti:

  • Kompresor, koji povećava pritisak zagrejanog rashladnog sredstva
  • Kondenzator koji prenosi apsorbovanu toplotu (iz unutrašnjosti automobila) u hladniji vazduh
  • Isparivač, gde tečno rashadno sredstvo prolazi da bi smanjilo svoj pritisak. Tečno stanje zatim apsorbuje topotu koja dolazi od zagrejanog vazduha koji koji se izduvava preko isparivača. Rashladno sredstvo zatim proključa, prelazeći u gasno stanje, pre nego što se usisa u kompresor.
  • Filter sušač, koji skladišti tekuće rashladno sredstvo u vreme kada se kompresor ne koristi.
  • Ekspanzioni ventil, uređaj je koji kontroliše koliko rashladnog sredstva ulazi u isparivač. Sa sve višim temperaturama, iz godine u godinu, praktično je nemoguće uživati u vožnji ukoliko klima uređaj Vašeg automobila ne radi maksimalno dobro, te je dobro da proverite klima uređaj Vašeg automobila na proleće kako biste bili potpuno spremni za letnju sezonu i za taj prvi toplotni talas.
  • Mnogi tekstovi i članci su pisani o klimatizacionim sistemima i kako ih popraviti. Takve tekstovi...

  • Ko zna, upoznavanje sa osnovama klima sistema Vam možda pomogne u detektovanju ili čak samostalnom rešavanju...

  • Iako se danas smatra standardom u automobilskoj industriji, u poljoprivrednoj industriji klima je...