Popravka i servis auto klima

Popravka i servis auto klima

Preporuka porizvođača je da se servis auto klime radi barem jednom u dve godine, što uključuje pražnjenje rashladnog gasa, ulja za podmazivanje, kao i proveru sistema zbog potencijalnog curenja. Redovan servis auto klime će Vam dugoročno uštedeti novac i garantovati Vam ugodnu vožnju tokom letnjih meseci.

Zašto se radi servis auto klime?

Vremenom, rashladni gasovi u vašem autu će iscureti iz sistema klime. Ovo se događa zbog toga što je sistem automobilske klime dizajniram da curi. Motori automobila vibriraju, cevi se pomeraju, a gumene zaptivke se šire i skupljaju omogućavajući curenje. Do ovakvog curenje može doći kada se klima uređaj ne koristi tokom zimskih meseci, što može dovesti do sušenja gumenih zaptivki, a što dalje dovodi do postepenog propadanja performansi auto klime. Ukoliko se ovo nastavi, na kraju sistem neće moći da normalno funkcioniše. Većina problema ovog tipa mogu biti sređeni i popravljeni veoma lako, proverovam curenja sistema kao i praženjenjem pa ponovnim punjenjem celog sistema. 

Klima u automobilu i zdravlje

Neke važne činjenice o sistemima auto klima su: Neprijatni mirisi koji dolaze iz klime mogu biti izazvani nakupljanjem bakterija. Kako Vaše vozilo stari, ili kada se auto klima koristi neredovno, bakterije, mikroorganizmi, plesan i gljivice počinju da rastu iza kontrolne table na isparivaču proizvodeći veoma neprijatne mirise. Neki ljudi tvrde da ovo može izazvati glavobolje, i simptome slične prehladi. Rešenje ovog problema je korišćenje antibakterijskog tretmana koji uništava rast bakterija i ostavlja Vaš automobil mirisnim.

Popravka auto klima

Kao i za bilo koji drugi oblik modern tehnologije sa pokretnim delovima, popravka auto klima i servis auto klima su primarni u održavanju vrhunske efikasnosti sistema. Servis auto klima mora biti izveden od strane kvalifikovanih tehničara i najbolji je način da se održi vrhunska efikasnost i osigura ugodnost tokom vožnje bez obzira na spoljašnje vremenske prilike.

Ulje kompresora klime se treba proveravati ili menjati kako ne bi došlo do zaglavljivanja kompresora. Kada se vazdušni filter zapuši od prljavštine i bakterija to će uticati na performance čitavog sistema i čak može dovesti do kvara celog klima uređaja automobila, da ne pominjemo loše efekte koje može imati na Vaše zdravlje.

Takođe je veoma važno da se gumene zaptivke provere kako bi se utvdilo da li postoji potencijalno curenje. Kada zaptivke klima sistema počnu da puštaju gas, vaš celokupni sistem za klimatizaciju će početi da ima smanjenu efikasnost, a takođe će i povećati vašu potrošnju goriva.

Nov automobil može izgubiti prosečno 20% rashladnih gasova tokom prve dve godine. 

Kompresor klime u automobilu

Ukoliko rashladni gas počne da  curi ili isparava dolazi do pada pritiska, tako da kompresor mora vise da radi kako bi kompresovao gas. To za uzvrat opterećuje motor automobila, što naravno znači da koristite još vise goriva. Do ovakvog pada pritiska takođe dolazi i prirodno, tokom vremena, kako se gas razgrađuje.

Da bi automobilski klima sistem bio u vrhunskom stanju, rashladni gas u Vašem klima uređaju treba da se potpuno napuni u vremenu od četiri godine od datuma proizvodnje automobila i na svake dve do tri godine nakon toga, da bi se osigurao optimalni nivo pritiska.

Dakle, da zaključimo...

Servis auto klima je osnova svakog ispravnog rashladnog sistema automobila. A redovan servis samo može poboljšati kvalitet rada Vaše auto klime i produžiti joj radni vek.

Zakažite servis klime

Uvek nas možete pozvati na 064/13 54 651 ili nam poslati poruku

Pošalji poruku

Besplatna kontrola klime

Zakažite kontrolu na 064/13 54 651 ili nam pošaljite poruku

Pošalji poruku
  • Mnogi tekstovi i članci su pisani o klimatizacionim sistemima i kako ih popraviti. Takve tekstovi...

  • Ko zna, upoznavanje sa osnovama klima sistema Vam možda pomogne u detektovanju ili čak samostalnom rešavanju...

  • Iako se danas smatra standardom u automobilskoj industriji, u poljoprivrednoj industriji klima je...