Sistemi auto klima

Sistemi auto klima

Iako se danas smatra standardom u automobilskoj industriji, u poljoprivrednoj industriji klima je i dalje luksuz koji često utiče na udobnost korisnika opreme.

Stoga bismo želeli ukratko da Vas upoznamo sa klimatizacionim sistemima i njihovim servisima.

Kada prvi put pomislimo na klimatizaciju, automatski pomislimo i na udobnost, tj ugođaj u vožnji, naročito tokom letnjih meseci. Međutim, klimatizacioni sestemi takođe igraju značajnu ulogu u bezbednosti jer pomažu ljudima da se ne osećaju umorno ili neugodno kada upravljaju vozilom ili mašinom.

Sve u svemu, svrha klima uređaja je da obezbedi hladah suvi vazduh uklanjanjem vlage i toplote iz vazduha unutar kabine vozila, što se dešava kroz ciklus prenosa energije.

Sistemi klimatizacije

Postoje dva glavna klimatizaciona sistema koji se koriste u vozilima. Međutim, komponenete ovih sistema koji se najčešće koriste su:

  • isparivač,
  • akumulator (filter sušač),
  • kompresor i
  • kondenzator.

Sistemi auto klime su takođe podeljeni na dve različite strane. Na stranu visokog pritiska i na stranu niskog pritiska, ali nećemo ulaziti u detalje te teme. Umesto toga, fokusiraćemo se osnove.

Ukratko, sistem auto klime radi na taj način što se toplotna energija iz vazduha u kabini prenosi na rashladno sredstvo, uzrokujući da postane gas. Rashladno sredstvo prolazi kroz niz promena od gasa do tečnosti, pa nazad u gas dok kruži kroz sistem. Nakon što napusti isparivač rashladno sredstvo u obliku gasa prolazi kroz kompresor. Nakon toga prolazi kroz kondenzator koji hladi rashladno sredstvo i vraća ga nazad u tečnost. Ohlađena rashladna tečnost teče kroz cev, vraća se u isparivač kao rashlađena tečnost i zatim odlazi u akumulator.

Dok dođe do akumulatora, postaje gas niskog pritiska i visoke toplote. Na kraju, ventilator duva ohlađeni suvi vazduh kao razmenu toplote iz rashlađivača u kabinu.

Ovde smo objasnili princip rada auto klima, a ukoliko Vam je potreban servis klima za automobile ili traktore, kamione, kombajne, bagere, dođite u Servis Klima Darko, a možemo i mi doći do vas.

  • Mnogi tekstovi i članci su pisani o klimatizacionim sistemima i kako ih popraviti. Takve tekstovi...

  • Ko zna, upoznavanje sa osnovama klima sistema Vam možda pomogne u detektovanju ili čak samostalnom rešavanju...

  • Iako se danas smatra standardom u automobilskoj industriji, u poljoprivrednoj industriji klima je...