Ugradnja klima na traktorima i kombajnima

Ugradnja klima na traktorima i kombajnima

Letnji meseci su posebno važni za sve poljoprivrednike. A osim što su važni, dodatno su neugodni  zbog visokih letnjih temperatura. Svi oni koji se bave poljoprivrednim radovima u poljoprivrednim mašinama i nemaju klimu, verovatno se ne raduju preterano tome što će dobar deo letnjih ana morati da provedu u ne klimatizovanoj kabini.

Ugradnja klima na traktorima i ugradnja klima na  kombajnima, je upravo rešenje tog problema. Iako ranije dosta komplikovan process, tokom godina, razvijanjem tehnologija, sistemi za klimatizaiju su postali i manji i praktičniji. Vremenom je tehnologija dovela do toga da je danas potrebna manja zapremina rashladne tečnosti za kompletan rashladni sistem jednog kamiona, nego što je nekada bila potrebna da ohladi jedan običan putnički automobil.

Kvarovi kod klima uređaja

Ako bager, kombajn ili traktor rade puno sati, nije neuobičajno da im se klima sistemi održavaju svake godine. A koji su zapravo neprijatelji dobre klimatizacije? Postoji nekoliko faktora koji mogu stvoriti komplikacije u sistemima za klimatizaiju. Najveći faktor je prljavština. Ukoliko opremu koristite na polju, postoji velika mogućnost da prljavština zapuši kondenzatore i druge delove sistema. Drugi faktori koji mogu da štete Vašim klimatizacionim sistemima su vibracije, vlaga i ostaci sena. Ove stvari mogu izazvati ozbiljne probleme time što mogu zapušiti spoljašnju stranu rashladnog sistema. Moguće je da dođe i do pucanja aluminijumskih cevi. Ukoliko ne pratite ovo, ceo problem se može pretvoriti u veoma skupu zavrzlamu. Sistem za klimatizaciju u celini je zatvoren sistem. Deluje u sopstvenom okruženju. Rashladna sredstva unutar sistema su deo ovog zatvorenog sistema. Stvari su zapravo veoma jednostavne. Klima u vozilu je samo interno zatvoren sistem kojeg kontrolišu toplota i pritisak.

Ugradnja klima na traktorima i ugradnja klima na  kombajnima u prošlosti, dok sistemi još nisu bili na današnjem nivou, često se prilikom rada suočavala sa problemom prejakog hlađenja sistema za klimatizaciju, što je dovodilo do smrzavanja sistema. Trebalo bi održavati konstantan protok vazduha, što je značilo da je ventilator morao da bude stalno uključen. Većina modernih vozila je danas dizajnirana tako da ne može da potpuno isključi ventilator. Samo se brzina rada ventilator može podešavati.

Kada uključite klima uređaj, ventilator se automatski pokreće. Rani modeli klima uređaja bi se zamrzavali jer su ljudi mogli da smanje jačinu izduvavanja ili skroz isključe ventilator kada bi im postalo hladno, ali ne bi podesili nivo kontrole temperature.

Hladnjaci koji se koriste u modernim vozilima su se takođe promenili. Stari klimatski sistemi su koristili rashladno sredstvo R-12, dok sadašnji sistemi koriste R-134a. Rashladno sredstvo R-12 je bil u stanju da apsorbuje više toplote i funkcionisalo je na nižem pritisku nego rashladno sredstvo R-134a. Rashladno sredstvo R-134a nije toliko efikasno i podiže radni pritisak sistema. U svakom slučaju, ono i dalje obavlja zadatak i mnogo je bolje po okolinu.

Rashladni sisitemi danas moraju da radi pod većim opterećenjem. Kaiševi i kompresori moraju da rade više i teže, a pritisci do kojih dolazi u sistemu su postali malo viši.

Da zaključimo, klima uređaj je postao deo podrazumevane opreme u vozilima, pa tako i u poljoprivrednoj industriji. Retko ko danas pristaje da se preko leta kuva u kombajnu ili bageru okružen staklenom kabinom. Razvili smo se u društvo koje uživa u komforu, te, ako je Vaš traktor ili kombajn bez klime, kod nas se može uraditi ugradnja klima na traktorima i ugradnja klima na  kombajnima, pa će Vam letnji radovi predstavljati mnogo manji problem nego ranije.

Zakažite ugradnju klime

Uvek nas možete pozvati na 064/13 54 651 ili nam poslati poruku

Pošalji poruku

Besplatna kontrola klime

Zakažite kontrolu na 064/13 54 651 ili nam pošaljite poruku

Pošalji poruku
  • Mnogi tekstovi i članci su pisani o klimatizacionim sistemima i kako ih popraviti. Takve tekstovi...

  • Ko zna, upoznavanje sa osnovama klima sistema Vam možda pomogne u detektovanju ili čak samostalnom rešavanju...

  • Iako se danas smatra standardom u automobilskoj industriji, u poljoprivrednoj industriji klima je...